Geplaatst mei 20, 2021

Eurovisie songfestival 2e halve finale: een paar corona besmettingen verder

Dinsdag 18 mei was best wel een succes voor de Nederlandse showbusiness. De mooie augmented reality start met Duncan Laurence, de rise and shine van Nickie de Jager en de home coming gabber beat van Oekraïne. Vandaag 20 mei gaan we verder met de tweede halve finale. Het wordt een heel andere avond, met uiteindelijk weer 10 finalisten die zaterdag terugkeren. Let wel, als ze niet te dicht bij Duncan in de buurt zijn geweest. Een paar corona besmetting zijn we verder, wie heeft er vanavond bingo?

Dinsdag 18 mei was best wel een succes voor de Nederlandse showbusiness. De mooie augmented reality start met Duncan Laurence, de rise and shine van Nickie de Jager en de home coming gabber beat van Oekraïne. Vandaag 20 mei gaan we verder met de tweede halve finale. Het wordt een heel andere avond, met uiteindelijk weer 10 finalisten die zaterdag terugkeren. Let wel, als ze niet te dicht bij Duncan in de buurt zijn geweest. Een paar corona besmetting zijn we verder, wie heeft er vanavond bingo?

Want dat is wel het verhaal van de week. De man die het songfestival naar Nederland, eigenlijk Rotterdam, haalde, is vandaag gediagnosticeerd met corona. De dag na zijn optreden op dinsdag, voelde hij zich niet lekker en Miss Rona had toegeslagen. Twee jaar wachten en dan nog steeds niet je bokaal mogen doorgeven, er zijn vrolijkere tragedies geweest in Europa. Sterkte jongen, je ster straalde dinsdag als nooit tevoren, maar nu ben je in een cirkel om de zon geraakt, die wat duisterder is.

Duncan Laurence is niet de enige die niet op het podium terugkeert. Ook de voorziene winnaars van vorig jaar zijn besmet en treden niet live meer op deze editie. Dat is best pijnlijk want in de hiaat van 2020 kwam wel de film Fire Saga uit via Netflix en dat draaide met name om IJsland op het Eurovisie songfestival. De kansen dat ze dit jaar voor het eerst alsnog de bokaal binnenslepen wordt wel heel klein. Niets verslaat een live optreden. Australië is ook voor het eerst naar huis gestuurd afgelopen dinsdag door een vooraf opgenomen clipje af te spelen en ook Ierland dat een soort toneelstukje voor iedereen behalve het Ahoy publiek opvoerde is ook afgestraft. Zweden ging met hakken over de sloot door, vermoed ik, door zijn deels valse zang en ook de kilte richting het publiek.

Wat zien we vandaag? Het begint met zang en dans van Nederlandse en asielbodem. De act heet Close encounters en vertegenwoordigt waarschijnlijk dat autoch- en allochtoon, valide en gemankeerd, he en ho etcetera elkaar ontmoet. Mijn advies is om de close encounters toch wat minder close te houden, want na Duncan, IJsland, Polen en nog wat gevalletjes kuch en hoest moeten we toch beter weten. En dan kommen jetzt die Kamele.

San Marino

Het dwergstaatje van iets meer dan 30.000 mensen doet weer mee. En dit keer gaat de Eritrese Senhit in herhaling. Ze heeft er een enorme campagne van gemaakt die gevuld werd met Madonna-esque covers van oude songfestival hits en met de cliff hanger van het jaar: gaat rapper Flo Rida rappen in Rotterdam, of blijft hij vast in USA waar hij Miss Universe mocht uitzoeken. Hij is uiteindelijk gekomen, maar het feit dat Duncan Laurence vandaag aankondigde niet meer te zullen komen, maakt het Flo Rida mirakel tot een vreemd plot. Australische kandidaat Montaigne mocht het land niet uit, terwijl sporters en diplomaten van Australië overal heenvliegen, en de Amerikaanse rapper komt gewoon doodleuk een dag voor zijn optreden binnenvallen over de Atlantische oceaan heen. Senhit heeft een bonte act bedacht door Luca Tomassinni die eerder Madonna hielp. In de repetities had Senhit nog een soort KKK Clowns naast zich staan, maar nu Flo Rida is gearriveerd, hebben ze toch maar hun witte kapjes afgezet.

Estland

Het baltische broertje van Finland stuurt een soort Oost blok James Bond in met een jaren 80 tune. Het thema van dit jaar lijkt het wel. Ondanks alle donder en bliksem en het op de knieën zitten, lukte het niet tijdens de repetities om boven de KKK clowns en de eerste zanger van kleur uit Tsjechië na hem uit te komen. Het gevolg is dat zijn witte overhemd elke keer een knoopje verder openging. Mogelijk dat vanavond uit pure wanhoop het overhemd dan maar helemaal uitgaat. Full monty. Dat zou niet verkeerd zijn, want volgens google is hij toch wel de meest gespierde van de zangers van dit jaar. Het lied is verder iets voor onzekere mannen, en de laatste keer dat ik checkte waren Europese dames daar niet zo dol op. Wir schaffen das, is niet voor niets de kreet van een kinderloze dame.

Tsjechië

Inderdaad de eerste keer dat we een persoon van kleur op het podium zien voor de Tsjechen. Het oostblokkische Estland won eerder met een donkere man, die geleend was van onze overzeese gebiedsdelen. De Tsjechen gaan echter wel een beetje brutaal voor de dag komen, omdat de zanger wel peroxideblond haar heeft genomen deze week. Zeg maar, datgene waarvoor een Victoria Koblenko excuses zou aanbieden als ze bijvoorbeeld vlechtjes zou nemen die volgens Umfufu alleen door Afrikanen van kleur mag worden gedragen. Het liedje heeft niets om het lijf, de zanger is vooral zo chill aan het doen, dat hij zo uit Amsterdam of Rotterdam lijkt te komen. De jonko ontbreekt nog.

Griekenland

Hollands glorie Stefania, die eerder met een kus liedje meedeed voor Nederland aan de kids editie van dit festival, doet het nu op z’n Grieks. Ze heeft zich daarbij verkleed als een sexy Teletubby op hakken. En om het nog gekker te maken gaat ze helemaal los met chromakey schermen. Alles is groen en de dansers zijn groen met witte broekjes en hesjes aan. Dat geeft dan het effect dat je Lady LaLa met witte kleertjes om haar heen ziet klimmen op trappen. Waar gaat dit liedje over? Last Dance. Logisch.

Oostenrijk

Het alpenland stuurt natuurlijk een Pilipino zanger in, die diepe dalen heeft gekend, maar ditmaal op een verhoging staat. Zijn liedje heet Amen en heeft misschien de beste regel in het lied van dit jaar. Zijn vriend(in) heeft het uitgemaakt en hij zingt daarom: I bet it’s just another funeral to you. Hij blijft in deze associaties hangen, en ik hou er wel van. Geen geslijm over dat je dat ander wel begrijpt als ze je in je bek schijten. Tell it like it is. Simpele act met mooie stralen eromheen. Lekker meegillen onder de douche lied. Opvallend: tot dusver hebben alle landen deze halve finale een niet 100% aboriginal voor hun land afgevaardigd. Diversiteit, meid.

Polen

De diversiteitstrein stopt abrupt in Polen. Waar anders zou je denken. Een 100% Pool inclusief plat achterhoofd, die wereldberoemd is in Warszawa en vooral presenteert mag de Polski diaspora opwarmen om hun Lebara abonnementjes te ledigen en voor het moederland te stemmen. Hij heeft net als de Noorse Touretteketet een zonnebril op, op het podium. Niet omdat zijn ogen ongecontroleerd trillen en draaien, maar omdat in Polen net Grease the musical is gelanceerd en ze RayBans daar nu een ding vinden. Veel saaier kan het allemaal niet, en minder sexy bestaat ook niet. Het is 100% Pools met andere woorden. Daar zit Europa en zeker Australië niet op te wachten.

Moldavië

Het reserve Roemenië huurde de alom gevreesde en met liefde ontlopen “superster” Philipp Kirkorov in met zijn “dream team”. Ze verzorgden meer Oostblok acts in voorbije jaren en met name in Russia zijn ze er dol op. Geloof me, wat voor sommigen een droom is, is voor veel anderen een nachtmerrie. 13 in een dozijn lied met een zangeresje dat eruit ziet alsof ze is gekidnapt in een droom van dominante mannen die hun vrouwbeeld projecteren op een verder aardige dame. Vraag asiel aan in Rotterdam, meid. Dit is je kans. Ren, Natalia, Ren!

IJsland

Uch ende kuch. Het zeer steriele IJsland waar alle inwoners zo’n beetje zijn volgeprikt met doses anti corona, gaat vanavond meedoen als videoclip van vorige week. Ze brengen in de categorie schoolafstudeermusical en K3 een schijtlollige act, met niet per se een slecht lied. Het is alleen zo wit, zo blank, zo IJzig. Menig lagere school kiddo zal dit graag nadansen op Tick Tock of in zo’n videospel of weet ik veel wat. Ik heb medelijden met de ouders die mogelijk naar Frankrijk op vakantie gaan en dit de hele zomer moeten aanhoren en aanzien. Kak.

Servië

Het klein Servië, omdat het grote is mislukt, stuurt dit jaar drie keer duckface, lipo, botox in de pakjes van O’g3ne. Ze harmoniseren alleen niet zo lekker als de Rotterdamse zusjes. Het is meer een onderlinge competitie. Hierbij mochten geen objecten op het podium staan, omdat de tijd tussen de acts in nodig is om alle haren van het podium af te kunnen plukken. Er zullen heel wat gedoneerde haren bedoeld voor minder fortuinlijke dames door deze 3 zijn opgeëist. Daarmee doen ze dus de Whiplash Wedstrijd op een lied waarvan ik persoonlijk na 5 seconden al moet opboeren. Waar is Teddy Scholten, waar zijn de dames?

Georgië

Op de kunstacademie van Tblisi is dit lied waarschijnlijk verwekt. Het is ongeveer hoe ik dacht dat mensen op de beaux arts scholen eruit zagen en hoe ze dingen deden die het klootjesvolk niet begrijpt. Dat is meer een dreigement altijd, want als je zegt dat je het gewoon kudt vindt, dan ben je plebs. Kunst die niet bedoeld is om het volk te verheffen, maar om de elite op een nog hogere troon te zetten. Als verveling een lied was, dan zou dit dicht in de buurt komen.

Albanië

Tijdens de “turkoois” loper intocht in Rotterdam afgelopen zondag kwam deze zangeres als de volslanke imitatie van My stepmother is an alien voorbij gesjokt. Ze won er ook nog de best geklede artieste award mee. Dit keer laat ze haar vliegende schotel thuis en trekt ze iets luchtigers aan. Wat Chantal ons dinsdag aandeed, doet deze Albaanse ons heden aan. Enorme kiloknaller kipfilet in een strak kleedje. Het lied heet Karma, en ze eet graag Shoarma. Verder wel authentiek Albaans met echte Albaanse instrumenten. Best alien voor onze oren.

Portugal

Deze hoerenlopers uit reserve Spanje zijn ook een keer in Amsterdam geweest. Daar kregen ze speciaal tarief voor een tripje rond de wereld. Maar zoals zoveel van deze gasten wordt er weinig geneukt en veel geluld. Dus die Oost-Europese putain vertelt een zielig verhaal, want slachtofferschap lever het meeste op, en deze heren trapten erin. Erger nog, ze schreven dit lied over deze vrouw en wonnen in Portugal. Wisten zij veel dat ze naar Rotterdam moesten en dat de wallen allang zijn gedecimeerd. Anyway, lachende derde blijft deze Svetlana die voor 100 euro een zielig verhaal ophing, waarmee deze gasten eerst nog meer eens de finale moeten zien te halen.

Bulgarije

Het land van yoghurt en komkommer als ontbijt, lunch en diner stuurt Growing up is getting old. Heel diep allemaal. Alleen trappen de Servische dames hier niet in, want met een spuitje links en rechts, valt dat allemaal best wel mee. Deze jongedame die nogal last heeft van Weltschmerz heeft nog net geen vliegje op haar lip geplakt, maar verder is het one hundred and eighty tearjerker. Gezeten op een stuk rots van papier-maché en met geprojecteerd water om haar heen speelde ze een potje Tetris terwijl ze naar een foto van haar vader kijkt in een Xenos lijstje. Oh ja, hij is heel ernstig ziek, had ik dat al verteld? Je zou maar oud worden.

Finland

De Finnen wonnen een keer het songfestival. Dat was met Lordi. Dit jaar mogen hun kinderen het dunnetjes over doen, zonder maskers. Het pijnlijke alleen is, dat het zo stoer gebracht wordt, maar eigenlijk kleinburgerlijk cabaret is. Want van alle hardrock variaties is Nickelback toch wel het meest zouteloze wat er ooit gemaakt is. Mijn moeder krijgt haar dildo er nog niet van omhoog. Ze zingen over middelvingers opsteken, om de kinderlijkheid nog eens te onderstrepen. Dat mocht natuurlijk niet van de EBU in het echie, dus hebben ze allemaal hun middelvinger in de pindakaaspot gestopt, als vorm van rebellie. Growning up is getting old 2.0.

Letland

The queen of the moon is rising. Wat let je, meid. Eigenlijk heeft deze dame in haar eentje meer ballen dan het Finse bruiloftshardrockbandje. Als je iets te zeggen hebt, zeg het dan in mijn gezicht. Best wel harde oneliners van deze dame die als 20 jaar probeert om haar land te vertegenwoordigen. En dan lukt het, en dan is het misschien net niet een lekker genoeg liedje. Servische lipjes en flink gillen. Je zou niet met haar vast willen komen te zitten in de lift, want je komt volledig doof uit deze close encounter.

Zwitserland

Oh mein Gott. Mon dieu. Deze niet volbloed Zwitser kan heel hoog zingen. Zo hoog als een Matterhorn. Meestal knijpt hij dan zijn oogjes dicht, want daar schijnt de zon heel fel. Omdat Polen en Noorwegen al zonnebrilletjes op hebben, moest de Zweedse choreografe ingehuurd worden om er een soort Mans Zelmerlow act van te maken en werd de co-auteur van Duncan’s hit ingehuurd om het lied te pimpen. Het resultaat is een mooi luisterlied met een goede stem. Maar net zoals ze zeggen: the Dutch don’t dance, kan dat zeker ook van deze Zwitser gezegd worden. Verder vermoed ik dat de stylist van deze jonge (!!)man in een haarspeldbocht een keer tegen een rotsje aanrijdt, want dit wordt een trauma. Als de zanger later op VHS terugziet voor de rest van zijn leven hoe hij is gekleed, dan komt hij er nooit meer overheen. Arm kind.

Denemarken

Tot slot twee oude schoolvrienden uit Kopenhagen, die helemaal Berlijns hip zijn en thuis met jaren 80 adidas jasjes rondlopen en orange en bruine koektrommels sparen en witte gipsen Pierrot beeldjes verzamelen van de Bløkker. We zitten weer helemaal in de tijd van Hungry eyes en Flashdance en The Shorts. Maar dan op zijn Dansk. Het is net of je Guus Meeuwis en een KLM steward samen lekker gek ziet doen op de bonte avond. Feest der herkenning/ontkenning voor iedereen die de jaren 80 bewust meemaakte. En verder valse nostalgie voor iedereen die geboren is na 1990.

Geniet ervan vanavond, het wordt nog een hele kluif om er hier 10 van uit te zoeken. En zonder Duncan Laurence op zaterdag is dit feestje toch een beetje een verjaardag waar de jarige Job ziek in bed ligt. Hoe leuk is dat?


REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

Eurovise Songfestival 2021 Rotterdam: Open Up

Eurovise Songfestival 2021 Rotterdam: Open Up

mei 27, 2021

Zaterdag 22 mei is het eindelijk zover. De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is daar en er zal…

Lees meer
Eurovisie Songfestival 1e halve finale: een spectaculaire doorstart in Rotterdam

Eurovisie Songfestival 1e halve finale: een spectaculaire doorstart in Rotterdam

mei 18, 2021

Vanavond is de TV-avond waar menige liefhebber van kitsch, nostalgie en gezelligheid op gewacht heeft. Na twee…

Lees meer