Geplaatst mei 18, 2021

Eurovisie Songfestival 1e halve finale: een spectaculaire doorstart in Rotterdam

Vanavond is de TV-avond waar menige liefhebber van kitsch, nostalgie en gezelligheid op gewacht heeft. Na twee jaar corona pauze gaat het Eurovision circus weer van start. Gisteren waren we aanwezig bij de jury finale van de eerste semi van dit voorheen jaarlijkse festijn. Wat kunnen we verwachten van deze eerste semi finale van het Eurovisie songfestival in Rotterdam 2021?

Vanavond is de TV-avond waar menige liefhebber van kitsch, nostalgie en gezelligheid op gewacht heeft. Na twee jaar corona pauze gaat het Eurovision circus weer van start. Gisteren waren we aanwezig bij de jury finale van de eerste semi van dit voorheen jaarlijkse festijn. Wat kunnen we verwachten van deze eerste semi finale van het Eurovisie songfestival in Rotterdam 2021?

Duncan Laurence won in 2019

Dankzij Duncan Laurence’s overwinning in 2019 in Tel Aviv, dat twee jaar later weer voorzien wordt van vuurwerk, gaan we dit jaar naar Rotterdam, Ahoy. Het vuurwerk in Rotterdam is reeds lang geleden, is heel lang geleden. Dit jaar durven we de voorspelling echter aan dat Duitsland dit keer niet gaat overwinnen in deze geweldig mooie havenstad. We voorspellen dat Duitsland zelfs de grootste verliezer gaat zijn en zelf de dikke middelvinger gaat krijgen. Kijk daarvoor naar de finale van aanstaande zaterdag, en verbaas je over hoe een land dat best een problematische verhouding heeft met humor, toch probeert iets grappigs te doen. Het enige dat in mij opkomt is: Nein, Nein, Nein! Als ze met enige zelfspot een klein snorretje op de middelvinger durven te tekenen, dan word ik wat milder. En mogelijk ook het Europese en Australische publiek.

Echte Rotterdamse show

Wat gaan we zien vanavond? Een strakke Nederlandse show. Soms zelfs meer Rotterdams dan Nederlands. No nonsense, strakke lijnen, groot en lef, in your face, en soms wat hard en vals. Vraag maar aan Zweden hoe leuk ze de act vinden van Nicky/Nikki/Nickie als ze laat zien hoe je het Eurovisie moet verliezen. Alles gaat op z’n kop en voor Zweden is die heiligschennis. Het eeuwige voorbeeld van Hennes en Mauritz pop-muziek, waar alle emotie uit is genaaid, is opeens de kop van jut. Een gekleurde nog wel. Rotterdam, make it happen. Lekker met de klomp op tafel slaan.

Het Nederlandse tintje is soms wat subtiel, maar het is er wel degelijk als je goed oplet. Na 7 minuten ongeveer begint het eerste lied. Dan zou in menig Europees land de Merciekes en Graciases en lokale helden en vorsten nog niet eens geïntroduceerd zijn in de show. Hoppa, actie. Lekker hoor.

Het podium is ontworpen door een Duitser, en als je die associeert met Rotterdam, dan begrijp je waarom het podium lijkt op superminimalisme. Alles is platgegooid. Zelfs het altaar waarachter Jan Smit voor de punten staat, lijkt op een verstilde granaat explosie. Verder zijn de zoeklichten overweldigend en talrijk. Zelden zo’n lichtshow gezien. Er is ook nog een enorm transparant LED scherm dat uit het dak naar beneden kan komen. Dit alles wordt opgeleukt met echte “bold” Hollandse lettertypes en vormen. Alles is super functioneel, en to the point.

No nonsense presentatie uit Holland

De presentatoren zijn ook wel echt divibokaal waardig. We hebben een transseksueel, een getinte dame, een Limburgse en een Volendammer die Engels spreekt alsof hij premier van Nederland is. Niet echt lekker, maar wel Hollands. Doe joe hef a seekont? Jes Jes, spring is in die air. Waai sjoet ai?

Nicky/Nikki/Nickie is echt een revelatie moet gezegd. Zij is enorm populair onder het publiek en heeft ook internationaal veel sympathie. Zij is eigenlijk de Doutzen Kroes van de presentatoren. Veel beter dan haar wordt het niet. Zeker niet in het Engels. Chantal is ook een topper, en haar Limburgse achtergrond helpt duidelijk met het Frans klinken bij het oplezen van de autocue. Edsilia is wonderbaarlijk een beetje overschaduwd door deze dames, maar blijft een vrolijke chocotoet. En Jan Smit die heeft ook een zus.

Dan snel de show in vogelvlucht. Letterlijk, we vliegen door Nederland zonder overzeese gebiedsdelen, van wat ik gisteren snel zag. Ameland leek het meest exotisch in de clip. De stukken uit de introfilm komen terug in de postkaarten met gelijke visuals. Nooit geweten dat er ook Bossche bollen zijn waarin mensen wonen in ons kikkerland.

Dan komt Duncan Laurence met leuke jaren 80 kubussen in augmented reality (toegevoegde realiteit) en zingt een lied met Armin van Buuren/Buren/Neighbors. Strak en impactvol. Het podium wordt zo gelijk neergezet met alle toeters en bellen. En dat alles in 7 minuten, inclusief “Europe, let the show begin”. De optredens volgen.

Litouwen

Tsja, in Rotterdam woont al jaren een Litouwer, dus dat voorspelt veel goeds. Dit is wel een binnenkomer, en origineler gaat het niet meer worden deze avond. In Litouwen is geel de couleur locale. Ze zijn prettig gestoord, totaal zichzelf en als ik het goed heb eet de zanger geen vlees. Een man van deze tijd, die graag alleen danst, maar speciaal voor deze corona editie toch wat mededansers heeft meegenomen. Ze brengen een van de weinige vrouwen vanavond die niet in een badpak danst.

Slowvenië

Het voormalig Joegoslavische land is nog nooit een hoogvlieger geweest. Een beetje onbestemd zijn ze vaak. Als je het land moet omschrijven als kleur, kom je uit op beige. En dat is precies wat hun zangeres brengt. Het lied heet “Amen”, een soort allahu akbar voor Christenen. Toch zingt ze steeds Hallelujah. Het is groots qua licht. God daalt neer op het podium als planeet en met Jacobsladders. En aan het einde zappen we nog even door naar National Geographic channel om nog wat Groenlinksers te overtuigen om op haar te stemmen. Oja, Nederland mag vanavond ook meestemmen.

Rusland

Het lied dat Poetin nog net door de beugel vond gaan, maar waarvoor Loekasjenko je gelijk de lik in zou gooien, begint hilarisch. In een radiografisch bestuurbaar Matroesjka poppetje begint deze asielzoekster uit eigen land een merkwaardig lied. Het is deels in het Russisch en deels in het Engels gezongen en geschreeuwd. Ze komt ook nog uit haar poppetje en gaat dan gelijk in haar overall verder. Even denk je dat ze het podium gaat kuisen, ze is toch geen raszuivere Russin of zoiets, maar ze begint een heel protestlied terwijl ze de rug naar het publiek draait. Er is namelijk een zoom conferentie gestart met allerlei soorten Russische dames. Raisa zat er niet tussen.

Zweden

Ook Zweden heeft asielzoekerts. En volgens het Stockholm Syndroom protocol is er hier een van uitgekozen die mag gaan zingen. Het heeft last van buikkramp aan de “moves” te zien en menig huiskamer zal vooral praten over of het nu een X-je is of een XY-tje. Het lied is hypersteriel. Het is Ikea en H&M in de blender en dan uitgekotst over de ballenbak. Zweden is echter een soort van Olympus berg van de Eurovisie, dus over de goden verder niets dan goeds. Er komen er nog een paar miljoen aan, dat is de waarschuwing van het lied. Realist als het is.

Australië

In Australië zijn ze als de dood voor de vliegende vinkentering, dus heel het eiland is op slot. Artiest Montaigne kreeg huisarrest en is nooit in Rotterdam verschenen. Wat u ziet is dus een opname van een paar maanden geleden, een soort TopPop opvoering. De kortgeknipte en vrolijk gekleurde zangeres zingt een soort Manga tune, Sailor Moon en Power Puff girls, maar dan voor volwassen meisjes. Alles is frustrerend en toch wil ze positief zijn naar haar moeder toe. Dat doet ze door magische kreten uit te slaan in een pak van lak.

Macedonië

Nog een voormalig Joegoland. De zanger is ook nog Bulgaars en Amerikaans. Het is in ieder geval erg verward, verwarrend en multi-alles. Dit is wel een beetje het dieptepunt van de uitzending. Een musical optreden waarvan de dochter van Antje Monteiro helemaal happy zou worden en de rest van Nederland het nooit zou wagen om het op te zoeken op shazam. Pathetisch, voorspelbaar, rijp voor een sessie. En het eindigt met een visuele representatie van: Ik ben niet gek, ik ben een discobal.

Ierland

Een echte lesbische leppercorn die eigenlijk in New York woont, maar voor dit festival de Holland Amerika lijn retour nam. De hele act gaat over places en voelt een beetje als het achtergrondlied van een nieuw Apple product, wat een paar maanden na lancering gekilled gaat worden. Ze waant zich in een soort prentenboek waarin ze heel agressief de bomen als een soort godzilla opzij slaat. Met deze vrouw moet je niet spotten, met de uitvoering kan dat best.

Cyprus

Lady GaGa belt nu spontaan haar advocaat. Bijna alles is gejat aan dit lied. Een strakke dame met een handjevol nog strakkere danseressen die de Satankerk aanbidden tijdens hun seance voor de spiegel. Tijdens de oefening stootte 1 van de dames heur hoofd aan de spiegel. Moet ze maar niet met de duivel spotten. Er komt nog hellevuur bij en veel rood en veel gelonk met de heupen. Cyprus is duidelijk gespleten.

Noorwegen

Gilles de la Tourette in concert. Dat is wat de Noren dit jaar brengen. Het is wel een echte Noor, want hij is goed doorgefokt. Ze dachten dat het in Rotterdam net zo koud zou zijn als in Stavanger, dus hij heeft de bontjas nog aan. Verward als hij is, heeft ie ook nog een hoofdband op en een RayBan. Dat is om zijn ticks te verhullen. Tijdens de juryfinale zette hij de bril heel even af, om te bewijzen dat hij zijn ogen inderdaad niet onder controle heeft. De duivels van Cyprus kwamen per ongeluk nu pas op het podium. Lullig.

Kroatië

Dit is de winnares van de Geenstijl Reaguurders, me dunkt. De dansers zullen minder in de smaak vallen. Zeker ook door hun broeken die van achter net zoveel laten zien als je bij Albina de zangeres aan alle kanten van haar pakje ziet. De Kroaten zijn geïnspireerd door Buck Rogers en liften handig mee op de hype van China’s slimste wapen tegen het Westen: Tick Tock. Allemaal tissues klaar voor deze hedendaagse lapdanseres.

België

Niet ver van Rotterdam vandaan ligt het land waar deze band vandaan komt. De zangeres kennen we nog van Blof en Zoutelande. Je verstaat niet wat ze zingen, maar in de auto op Sky radio hoor je het en voor je het weet ben je thuis. Ook in het Engels moest ik de tekst erbij zoeken om te begrijpen dat ze zingt over een Johny Cash t-shirt. De act van de Belgen is donker en schaamteloos. Niet iedereen is afgetraind en ook oudere dames staan hun mannetje. Deze vrouw heeft genoeg van haar one night stand en kan niet wachten tot hij het huis uit is. Op een oude fiets moet je het leren zeggen wij dan. Er wordt dan ook volop ingezoomd op haar kraaienpoten.

Israël

Het land van duizend bommen en de dode zee stuurt dit jaar een scream queen. De hoogste noot ooit op het songfestival wordt door haar geslaakt op het podium. Zij heeft een aantal mannelijke dansers mee, die in de dienstplichtige leeftijd zitten en dus blij waren dat ze even hun iron dome hun iron dome konden laten. Ze zingt dat ze vrij wil zijn. Buiten Ahoy stonden flink wat ME busjes en politie te paard, dat was vast niet omdat Litouwen meezingt.

Roemenië

Tijdens de jury finale ging dit helemaal verkeerd. Wat Double Date ooit deed op ons nationale songfestival, lukte deze dame op het Europese songfestival. Haar oortjes zaten niet goed, gecombineerd met haar hyperzenuwachtige karakter, geeft dat een resultaat waarvoor Ceaucescu haar persoonlijk van het podium gesleept zou hebben. De nationale driekleur ging door de modder. Self Love Amnesia heet het lied en misschien is het concept nog zoveel dieper dan wat je op Rietveld leert, dat ik het niet meer begrijp.

Azerbeidzjan

Reserve Turkije met olie dat onlangs nog een potje worstelde met Armenië waardoor de onderliggende partij er niet bij is dit keer, stuurt een door Hollanders geschreven lied over een Friese spionne. De zangeres zingt het geheel fonetisch, maar door haar pakje en die van de danseressen is er geen kniesoor die daarop let. Een lekker Arabisch beat-je met doorluchtige danseresjes, waar de Noorse Gilles de la Touretteketet spontaan verliefd op werd.

Oekraïne

Het voormalige Sowjet-land geeft ook dit jaar geen Krim om heersende trends en doet waar het goed in is. Zwaar traditionele volksmuziek op Rotterdamse gabberhousebeat. Als je dan ziet hoe de zwartharige zangeres uit haar ogen kijkt en hoe haar stem je commandeert, zullen er vast een hoop Europese mannen voor haar vallen. Deze dominatrix pakt alle slappe lullen op ons continent in en trekt alle twaalf punters straks als buit binnen.

Malta

Als laatste het eiland waar Omtzigt minder prettige herinneringen aan heeft. Het is eigenlijk allemaal Zweeds, behalve de zangeres van pas 18 jaar die niet lang geleden het kindersongfestival won. Het is zeker geen kindje meer, maar ze sluit naadloos aan bij de Brits/Amerikaans/Nederlands jeugd van tegenwoordig. Als ze heel strikt waren geweest met dit Fieldlab evenement had deze dame niet eens het land in gemogen. Net zoals minstens de helft van het publiek overigens. Mijn god, wat voor een dipsaus eet iedereen tegenwoordig? Het is een beetje Netta de Kosher kip all over again met helaas hetzelfde thema. Het is ook wel de leukste act van het jaar, voor wie nog met beide zilveren lieslaarsjes op de grond staat. Zij is de typische vriendin tegen wie je soms liegt, want als zij happy is in haar pakje, dan laat je haar toch lekker genieten?

Dat zijn de liedjes van de avond. Dan volgt nog een act met Davina Michelle en een Nederlandse actrice die over zoet water zingen en praten met heel veel dansers erbij. Het is geen river dance, dus dan is het al snel jammer van de tijd. De josti band zou beter blijven hangen bij het Europese publiek en zou ook diverser zijn. Maar hee, de show is alweer voorbij. Tot donderdag.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

Eurovise Songfestival 2021 Rotterdam: Open Up

Eurovise Songfestival 2021 Rotterdam: Open Up

mei 27, 2021

Zaterdag 22 mei is het eindelijk zover. De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is daar en er zal…

Lees meer
Eurovisie songfestival 2e halve finale: een paar corona besmettingen verder

Eurovisie songfestival 2e halve finale: een paar corona besmettingen verder

mei 20, 2021

Dinsdag 18 mei was best wel een succes voor de Nederlandse showbusiness. De mooie augmented reality start met…

Lees meer