Geplaatst mei 27, 2021

Eurovise Songfestival 2021 Rotterdam: Open Up

Zaterdag 22 mei is het eindelijk zover. De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is daar en er zal een opvolger komen voor Duncan Laurence die 2 jaar geleden voor ons land won.

Zaterdag 22 mei is het eindelijk zover. De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is daar en er zal een opvolger komen voor Duncan Laurence die 2 jaar geleden voor ons land won.

Het is het eerste jaar ooit waarbij Nederland samen met de Big 5, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië aan mag treden. Het is ook voor het eerst dat er een jaar is overgeslagen sinds het festival startte in 1956. Zo zijn er nog veel meer bijzondere dingen aan deze editie. De halve finales hebben we al beschreven, daarom nu nog de laatste 6 liederen.

Nederland 2021

Nederland. 

Vorig jaar, het jaar dat geannuleerd werd, waren de recensies vooral lovend voor Jeangu Macrooij die het lied Grow schreef. Muzikaal interessant en verrassend, over geconfronteerd worden met vallen en opstaan tijdens het volwassen worden. Dit jaar mag hij opnieuw een gooi doen naar een dubbel overwinning voor Nederland. Het lied is wederom door hemzelf geschreven en pakt het thema wat groter aan. Met de creools Surinaamse taal Sranantongo in combinatie met het Engels bezingt hij het slavernijverleden van ons land of zijn volk. Hij roept tegen de voormalige kolonisator dat hij niet gebroken kan worden, omdat hij reeds een halve cent is. En kleiner bestaat niet in Suriname. Het lied heeft goede teksten, geen niemandalletje. De opbouw is interessant, en zou zeker bij een film of musical passen. Voor het songfestival, in een competitie gaat dit echter geen potten of centen breken. Zeker niet in heel Europa, waar ze in minimaal de helft van de landen nog steeds keurig monocultureel zijn, zoals in de meeste Aziatische, Latijnse en Afrikaanse landen het ook vaak wat minder divers is dan in Rotterdam. Met het krumping dansje erbij en de hele opzet, zal het op veel Europeanen als een drammerige Jackson 4 overkomen. Ze zullen zich niet laten verblinden door het Lion King einde. Ook Europeanen laten zich niet graag breken in een kwart centje.

duitsland 2021

Duitsland

De gruwel van het jaar is dit jaar voor onze oosterburen. Alles wat je niet verstandig lijkt als je geloofwaardig wil winnen, proberen de Duitsers uit. Of het is een hele slimme zet van de Duitsers, omdat zij geen zin hebben om ooit nog dit geldverslindende spektakel te moeten organiseren.

Bij Duitsland denken Europeanen namelijk aan: humor, losheid, bonte kleuren, en aanstootgevend gedrag met middelvingers. Natuurlijk niet. Alles waar Duitsland niemand aan doet denken wordt hier in de blender gegooid, waardoor er een bruine smurrie uitkomt. Die kleur doet meer aan Duitsland denken. En dan schijnt de arische zanger ook nog in het Engels te zingen. Goed opletten, want ik versta het tot heden nog steeds niet.

frankrijk 2021

Frankrijk

Edith Piaf is still alive. Frankrijk won het Eurovision kids contest met een draak van een lied vorig jaar. De schrijfster van dit lied mag dit jaar voor Frankrijk als volwassene meedoen. Duncan Laurence zat in de jury van de Franse nationale finale, maar hij gaf als zo'n beetje enige haar niet de hoogste score. Ik vertouw enorm op de muzikaliteit en artistieke smaak van Duncan en denk dat hij gelijk gaat krijgen. Dit gaat hem net niet worden, misschien met de jury. Maar Europa zit niet te wachten op Edith Piaf in een yoga legging die wel heel vaak het meest vookomende Franse stopwoordje ter wereld gebruikt. Voila!

sponge 2021

Spanje

Een enorm grote, opgeblazen maan. In 30 seconden wordt dit slappe plastic velletje volgeblazen met lucht, om zo het mogelijk grootste object van dit jaar op het podium te hebben. Mogelijk stuurt Spanje ook de kleinste zanger van het contest in. Helaas is dit nummer zo'n doodgeboren draak van een lied, dat het wel ergens onderaan moet eindigen. Chauvinistisch als Spanjaarden elk jaar weer zijn, denken ze echt dat ze de nieuwe Duncan Laurence te pakken hebben. Maar deze Spaanse Duncan begrijpt zelf heel goed wat voor een boten hij in de kuip heeft. De videoclip werd ter elfder ure vervangen en opeens ging het lied over zijn oma die is overleden aan corona of zoiets. Ik versta het niet, want het is in het Castellaans. Ik dacht dat het over een maan ging die vol zit met valse lucht.

uk 2021

Verenigd Koninkrijk

Koninklijk is dit lied niet. Hij zingt dat er iets uit het as komt en dat de kamer in lichterlaaie gaat. Met een beatje dat we 10 jaar geleden heel vaak hoorden. Mogelijk denkt Engeland dat ze 10 jaar voorlopen op het continent en dat dit nu het moment is om dit te lanceren. Eerlijk gezegd denk ik dat dit net zoals Spanje en Duitsland in de categorie "next" valt. Spanje door een grote maan, Engeland gaat voor twee grote trompetten. En verder gebeurt er werkelijk geen toeter. Als je geen zin hebt in een feestje, blijf gewoon lekker thuis en eet fish en chips. 

italie 2021

Italië

Vorige jaar werden ze tweede. En wel vaker stond het land van de laars hoger in het klassement. Van de big 5 zijn zij de enige die altijd weer kwaliteit brengen. Dat komt omdat eigenlijk dit hele festival is nagemaakt van het nog oudere San Remo festival, dat ook nog steeds bestaat. De winnaar daarvan komt dan naar Europa. Dit jaar een lekkere fashion rock band, die zelf schrijft en zelf speelt. Authentiek, begonnen als straatmuzikanten in Rome. En nog steeds erg jong en erg schijt aan alles. Als Europa ergens aan toe is, dan zou dit het wel eens kunnen zijn. Half Europa heeft denk ik schijt aan de afgelopen maanden. De kater komt dan pas over een jaar, als de Italianen gaan organiseren. Dan weet Europa weer, waarom de Romeinen ook alweer hun rijk verloren. Het implodeerde. 

Veel plezier en alvast bedankt Rotterdam. Je bent mooi! Je bent een Phoenix.

eurovisie songfestival 2021


REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

Eurovisie songfestival 2e halve finale: een paar corona besmettingen verder

Eurovisie songfestival 2e halve finale: een paar corona besmettingen verder

mei 20, 2021

Dinsdag 18 mei was best wel een succes voor de Nederlandse showbusiness. De mooie augmented reality start met…

Lees meer
Eurovisie Songfestival 1e halve finale: een spectaculaire doorstart in Rotterdam

Eurovisie Songfestival 1e halve finale: een spectaculaire doorstart in Rotterdam

mei 18, 2021

Vanavond is de TV-avond waar menige liefhebber van kitsch, nostalgie en gezelligheid op gewacht heeft. Na twee…

Lees meer